Spraakafzien

Spraakafzien, ook bekend als liplezen, is een vaardigheid waarbij je de klanken van iemands mond afleest, gecombineerd met non-verbale signalen zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal

Bij spraakafzien focus je niet alleen op de bewegingen van de lippen, kaak en tong, maar ook op de gezichtsuitdrukking, lichaamstaal en de context van het gesprek. Dit helpt je om gesproken informatie beter te ‘zien’.

Door spraakafzien kun je beter communiceren met horende mensen. Als je woorden niet (goed) verstaat, is het prettig om de informatie die je mist, aan te kunnen vullen door naar de spreker te kijken. Zien wat iemand zegt, is niet gemakkelijk. Maar het is wel te leren.

Een logopedist kan je helpen met het aanleren van spraakafzien. Om klanken te kunnen aflezen, moet je eerst weten hoe en welk klanken met de lippen, kaak en tong gemaakt worden. Alle klanken worden namelijk op verschillende plaatsen gemaakt. Er wordt niet alleen op woordniveau geoefend, maar ook in  zinnen. Ongeveer een derde van wat iemand zegt, is van de lippen af te zien. Daarom leer je naast liplezen ook kijken naar de gezichtsuitdrukking en de lichaamshouding.

Tijdens de training zal de logopedist je ook laten zien hoe emoties de spraak beïnvloeden, en hoe om te gaan met verschillende spreekstijlen en dialecten. Ook worden praktische aspecten besproken, zoals het aantal gesprekspartners, de positie van je gesprekspartner en de verlichting in de omgeving.

De training wordt aangepast aan jouw behoeften. Meestal bestaat deze uit 15 individuele sessies van 60 minuten. Elke sessie begint met het bespreken van de doelen en de te behandelen onderwerpen. Daarnaast krijg je huiswerk mee om thuis te oefenen. Aangezien je iemand bij deze opdrachten nodig hebt, is het gewenst als je oefenpartner bij een aantal behandelingen aanwezig is.

Maaike Kruijk Logopedie

Logopedist in de Dichterswijk in Utrecht. 

Vragen? 

Neem contact met me op als ik iets voor je kan betekenen 

Contact

Veilingstraat 125 
3521 BE Utrecht
Nederland 

+31 6 18805076 
 info@maaikekruijklogopedie.nl
www.maaikekruijklogopedie.nl