Stotteren en broddelen

Stottert je kind? Of broddelt je kind: maakt het woorden niet af, waardoor je kind moeilijk te verstaan is? Je kind kan het leven lang last houden van stotteren of broddelen. Daarom is het belangrijk om snel naar een logopedist te gaan. Die kan onderzoeken wat er aan de hand is. En je kind oefeningen geven waarmee het stotteren of broddelen minder wordt. Een logopedist kan natuurlijk ook volwassenen helpen die stotteren of broddelen.

 Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Misschien herken je bij je kind een van de problemen hieronder.

  • Je kind herhaalt of verlengt sommige klanken.
  • Je kind wordt door het stotteren bang om te praten.
  • Je kind praat snel en plakt woorden aan elkaar.
  • Je kind heeft moeite met formuleren.

Stotteren begint meestal bij kinderen die leren praten. Veel kinderen stoppen vanzelf weer met stotteren. 

Hoe kan een logopedist je kind helpen als het stottert?

Een logopedist kan onderzoeken of het nodig om het kind te helpen. Hoeveel stottert je kind? En zijn er situaties waarin je kind juist meer of minder stottert?

  • Stottert je kind meer als het gespannen is?
  • Lukt zingen zonder te stotteren?
  • In welke omgeving stottert je kind meer of minder?

Als het nodig is, verwijst de logopedist het kind door naar een stottertherapeut. Dat is een logopedist of een psycholoog die extra veel weet over stotteren.

Daarna bekijkt de logopedist welke behandeling het beste is voor je kind. Vaak krijg jij als ouder ook opdrachten. Je leert dan hoe je het beste kunt communiceren met je kind. En hoe je je kind het beste helpt als die blijft hangen in een klank.

 Stotter je zelf? Dan kijkt de logopedist ook naar de omgeving. Wanneer stotter je vooral? Hoe ga je ermee om? Soms geeft de logopedist je oefeningen voor de spieren waarmee je praat. 

Hoe kan een logopedist je helpen als je broddelt?

Als je broddelt, kan een logopedist je helpen om te horen hoe je praat. Daarna krijg je training in uitspraak en correct formuleren. 

Wat doet een logopedist bij broddelen?

Kinderen die broddelen worden in eerste instantie behandeld door een logopedist. In een later stadium kan een remedial teacher ingeschakeld worden, als er ook problemen zijn met de schoolse vaardigheden. Deze zogenaamde risicokinderen vertonen een late of vertraagde spraakontwikkeling; broddelen komt dan ook in de familie voor.
Bij (jong)volwassenen richt de behandeling zich vooral op bewustwording van de eigen spraak, uitspraaktraining, training in correct formuleren en ritme- en intonatietraining. Het resultaat van de behandeling hangt af van de ernst van het broddelen, doorzettingsvermogen, concentratievermogen en motivatie.

 Bron: https://www.logopedie.nl/kennis/stotteren-broddelen/

Maaike Kruijk Logopedie

Logopedist in de Dichterswijk in Utrecht. 

Vragen? 

Neem contact met me op als ik iets voor je kan betekenen 

Contact

Veilingstraat 125 
3521 BE Utrecht
Nederland 

+31 6 18805076 
 info@maaikekruijklogopedie.nl
www.maaikekruijklogopedie.nl